Beszámoló a XV. Hőlégballon Világbajnokságról

Rövid szubjektív beszámoló a XV. Hőlégballon Világbajnokságról

99 versenyző, 7 versenyrepülés, 15 feladat
(5 JDG, 1 HH, 1 PDG, 1 HW, 1 FIN, 1 GBM, 1 SF, 4 FON)

Pálhegyi Zoltán levelének folytatása lent!

2002vb

Rövid szubjektív beszámoló a XV. Hőlégballon Világbajnokságról

99 versenyző, 7 versenyrepülés, 15 feladat (5 JDG, 1 HH, 1 PDG, 1 HW, 1 FIN, 1 GBM, 1 SF, 4 FON)

Eredmények:

1. David Bareford GBR 11852 pont
2. Steve Jones USA 11437 pont
3. Jan Balkedal SWE 11095 pont
4. Paul Gibbs AUS 10977 pont
5. Uwe Schneider GER 10958 pont
6. Valerij Machnorylov LIT 10838 pont

47. Végh Sándor HUN 7851 pont
48. Németh Zoltán HUN 7825 pont

77. Aklan Attila HUN 5209 pont

92. Nagy Katalin HUN 5209 pont

FELADATOK:

1. REPÜLÉS 2002.08.25. reggel

Közös felszállás, 3 feladat.
1. feladat: JDG – Pilóta által választott cél, 12 km-re
2. feladat: JDG – Pilóta által választott cél, 23,5 km-re
3. feladat: JDG – Pilóta által választott cél, 32 km-re
A nagy távolságok ellenére jó eredményt csak 10 m-en belüli dobással lehetett elérni. Majdnem a teljes mezőny 100 m-en belül dobott mindhárom feladatban.
Délutánra megérkezett a rossz idő. Kialakult egy ciklon a versenyterület felett, ami szinte a verseny végéig ott is maradt. Volt olyan nap, amikor a ciklon közepe pontosan felettünk volt. Esős, rossz idő következett napokon keresztül.

2. REPÜLÉS 2002.08.26. este

Közös felszállás, 1 feladat.
4. feladat: HH – Nyúl és kutyák
A nyúl ballon nem sokkal a felszállás után befelhőzött, majd visszaereszkedett. Ezt a példát természetesen több versenyző is követte. Ezen a napon a felhőben repülést nem büntették.

3. REPÜLÉS 2002.08.27. reggel

Közös felszállás, 1 feladat.
5. feladat: PDG – Pilóta által választott cél, min: 2 km, max: 8 km

4. REPÜLÉS 2002.08.27. este

Közös felszállás, 2 feladat. 6. feladat: HW – Tétova keringő
7. feladat: FON – Továbbrepülés min: 2 km, max: 8 km

5. REPÜLÉS 2002.08.28. este

Közös felszállás, 2 feladat. 8. feladat: JDG – Pilóta által választott cél, 7.2 km-re
9. feladat: FON – Továbbrepülés min: 5 km, max: 20 km
Ez a repülés adta a legtöbb problémát. A repülési terület fölött zárt esőfelhőzet (nimbostratus) volt. A mezőny egy része a feladatokat felhőben repülve teljesítette. A felhőben repülést ez alkalommal (többszöri módosításokkal) büntették. A büntetéseket a GPS adatrögzítők méréseit felhasználva szabták ki. Kijelentették, hogy a felhőalap 400 m-en volt és minden ez a magasság felett töltött percet 20 ponttal büntettek. Erre több észrevételezés és óvás is született. Kifogásolták, hogy a GPS adatok alapján büntettek, a büntetés módját és mértékét, valamint azt, hogy nem törölték a repülést biztonsági okokból. Az óvások az eredményt nem változtatták meg. Az igazgató álláspontja szerint a feladatokat biztonságosan, a repülési szabályokat betartva is, eredményesen végre lehetett hajtani. Ezt az álláspontot a zsüri elfogadta és utólag kijelentették -függetlenül attól, hogy egyetértettek-e a döntéssel-, nem kívántak beavatkozni a verseny lebonyolításába, mert a versenyszabályzatot és a sportkódexet nem sértették meg.

6. REPÜLÉS 2002.08.29. este

Egyéni felszállási terület, 3 feladat.
10. feladat: FIN – Berepülés, min: 3.6 km, max: 10 km
11. feladat: GBM – Gordon Bennett Memorial, értékelési terület a céltárgytól 200 m-en belül
12. feladat: SF – Legrövidebb repülés, három értékelési terület volt megadva
A GBM feladat céltárgya a központi közös felszálló helyen volt kirakva. A céltárgy 200 m-es körzetének egy részén egy lakóépület és annak kertje volt. Az érékelési terület egy másik része pedig a közönségnek fenntartott területre ért be. Ezért a mérőcsoport és a verseny vezetősége gondolom örült annak, hogy senki nem tudta megközelíteni a GBM célt, így mindenki „NO RESULT”-ot kapott. A SF feladatot csak a mezőny 26%-a tudta eredményesen teljesíteni, elsősorban a napnyugta miatt.

7. REPÜLÉS 2002.08.30. reggel

Közös felszállás, 3 feladat. 13. feladat: JDG – Pilóta által választott cél, 2.4 km-re
14. feladat: FON – Továbbrepülés min: 3 km, max: 8 km
15. feladat: FON – Továbbrepülés min: 3 km, max: 8 km
Nagyon gyenge szélben (1-1.5 m/s) felszállási időszak, a 0710-es napkelte ellenére, 0855-kor kezdődött. A FON célokat a lehető legközelebb kellett kijelölni, de még így is gondot jelenthetett, hogy versenyzők értékelési időszakon belül megrepüljék a feladatokat.

Pozitív és negatív tapasztalatok:

A szervezés, bejelentkezés, étkezés, beszámoltatás és általában a versenyközpont kitünő volt. Egy kiállítási területen több pavilont rendeztek be erre a célra. A megfigyelők kb. 10 perc sétára laktak a versenyközponttól. A csapatok különböző távolságokra, különböző szállodákban voltak elhelyezve, mint általában minden nagyobb külföldi versenyen. A résztvevők több különböző ajándékot kaptak a szervezőktől: pólók, kabát, napszemüveg, térképtartó, belépők, stb. A versenyközpontban kb. 20 Internetre kapcsolt számítógépet lehetett használni mindig, mindenkinek. Természetesen volt büfé is, de az étkezések svédasztalosak voltak (sör, bor és ásványvíz is!).

A versenyre jellemző volt, hogy minden feladatot gravitációs dobással kellett végrehajtani. Igyekeztek úgy kijelölni a feladatokat, hogy lehetőség szerint mérőcsoport mérje az eredményeket. A mérőcsoport nem volt mindig a helyzete magaslatán. Az első repüléskor 3 markert elfelejtettek lemérni. Mind a három 100 m-en belül volt… Időnként mást mondtak a megfigyelőknek és versenyzőknek, mint amilyen eredményeket kiraktak. Ezt úgy oldották, meg, hogy nem mondták meg később az eredményeket a mérési területeken, annak ellenére, hogy a Versenyrendezői Kézikönyv szerint azt ki kellett volna tenni… A feladatok kiértékelése gyorsan megtörtént. Ez köszönhető volt annak, hogy sok beszámoltató volt és az értékelést segítette, hogy GPS adatrögzítőt is használtak. A megfigyelőknek először a GPS-t kellett leadni és a beszámoltató már látta a számítógépén a versenytérképre vetített repülési útvonalat a beszámoltatáskor. Minden két beszámoltatóra jutott egy számítógép, amit mindketten tudtak használni. Ennek is köszönhetően az eredményeket gyorsan kirakták, de az összesített e redményeket többszor is elfelejtették közzétenni. Így volt ez a verseny végén is. Az eredményhirdetés előtt egy órával még nem volt kirakva. Interneten hozzáférhető volt ugyan, de az nem a hivatalos hirdetotábla…

Megfigyelőként vettem részt a versenyen, így több csapatnál is tapasztalhattam, hogy a nemzeti válogatott tagjai együttmüködnek egymással. Az eligazítások után röviden megbeszélik a feladatokat a vezetőedzőjük -szövetségi- vagy csapatkapitányuk- irányításával és a repülés során is együttmüködnek. Az együttmüködés láthatóan nem esetleges volt, hanem begyakorlott. Minden válogatottnak természetesen volt szélmérő csoportja is, akik folyamatosan tudtak adatokat mondani, ha szükség volt rá. Több csapatnál láttam, hogy a feladatok előkészítéséhez (PDG, FON cél kijelölése, felszállóhely kiválasztása, stb.) számítógépet használnak.

Én úgy láttam, hogy Magyar Nemzeti Válogatott helyett négy magyar ballon vett részt a versenyen. Együttmüködés és szélmérő csoport nélkül.

A GPS használata mindenkinél természetes volt. Van, aki több GPS-szel repül, hogy ne kelljen a képernyők között váltani. A GPS láthatóan egyre fontosabb szerepet tölt be a ballonversenyeken. Nemcsak a pilótáknak navigációs segédeszközként, hanem megfigyelési eszközként az értékeléshez. GPS adatrögzítőt most is minden ballon kapott minden felszálláshoz. Ennek adatait is figyelembe vették az értékeléskor. Idén két FAI első Kategóriás versenyt is rendeztek, ahol nem voltak megfigyelők. Megfigyelők helyett mérőcsoporttal és GPS-szel értékeltek.

Pálhegyi Zoltán

A VilágBajnokság hivatalos weboldala >>> ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük