Hőlégballonos emlékmű Őcsényben

Kedves ismerős és ismeretlen barátaim!

Szeretnék egy kezdeményezést útjára bocsátani, ezért szereztem meg a klubok címeit. Nem tudom, hogy teljes-e a lista, de arra mindenképpen elég, hogy előbb-utóbb minden érintett tudomást szerezzen róla.

Várom a visszajelzéseiteket.

Üdv.

Sós Mihály

 

Hőlégballonos Emlékmű Őcsényben

Őcsény a magyar hőlégballonozás emblematikus helyszíne. Legtöbbünknek a Nemzetközi Szakmai Hőlégballon Találkozók jutnak eszünkbe róla, nem is érdemtelenül. Nincs olyan öreg ballonos, akinek a szíve ne dobbanna meg a hely hallatán. Hál’ Istennek az ifjabbak is kaptak ízelítőt ebben az évben a hely varázsából a találkozó újbóli megrendezésével. Szintén örvendetes, hogy minden gazdasági nehézség ellenére még mindig beszélhetünk magyar hőlégballonos társadalomról, repülnek magyar pilóták itthon és külföldön és érnek el sikereket is. Van még mit erősíteni ezen a rendszeren, hogy régi fényében tündökölhessen. Sokat segíthet ebben, ha a magyar ballonozás történetét életben tartjuk. Még élnek a nagy sikerek tanúi, végrehajtói, akik sokat átadhatnak az ifjaknak és ezt szívesen megteszik. Szeretnénk útjára indítani egy kezdeményezést annak reményében, hogy támogatásra talál régi és új ballonosok körében is.

Egy olyan emlékművet szeretnénk teremteni, ami zarándokhelye lehet minden magyar ballonosnak és minden olyan külföldi ballonos barátunknak, aki megszerette a magyar légteret és kollégákat. Erre a célra egy olyan apropót javaslunk, ami mindenki által tisztelhető és a legkorábbi időkből való. Ez a HA-001 lajstromjelű hőlégballon és pilótái. Mindnyájan az ő utódaik vagyunk. A tervezett emlékmű szövege: Ezen a helyen ért földet 1977 XI. hó 3.-án az újkori magyar ballonrepülés első hőlégballonja a Pannónia, Balikó Pál pilótával. Valamint a ballonos vers: Aeronauta üdvözlet 200 év távolából, és természetesen a támogatók névsora. Ebből látható lenne, hogy Őcsény nem csak a sikeres ballontalálkozók helyszíne, de a kezdeteknek is tanúja volt. Így őrizhetnénk a lángot, ahogy a versünk mondja, a kezdetektől az utódaink számára is.

Az ötletet támogatja az őcsényi önkormányzat, így a helyszínnel nincs gond. A formájára is van elképzelés és helyi szobrászművész, aki megvalósítaná. A költségei kb. 1 millió forintra rúgnának. Úgy gondolom, hogy ez nem akkora összeg, amit ne lehetne összedobni, ha a magyar ballonosok az ügy mellé állnak. Őcsény polgármesterén és rajtam kívül már jelezték páran, hogy támogatnák a kezdeményezést, mielőtt még ezt nyilvánosan is meghirdettem volna. Mindenkinek szeretnénk azonban megadni a lehetőséget, hogy részese legyen ennek az emlékműnek a létrehozásában (ballonosnak, kluboknak, szervezeteknek), mert így tudjuk igazán magunkénak tekinteni, ha széleskörű összefogással teremtjük meg.

Kezdetnek elküldöm ezt a levelet az általam ismert ballonklubok E-mail címeire, illetve létrehozok egy facebook csoportot ahol szintén lehet csatlakozni és véleményt nyilvánítani.

A magam részéről nem kívánok semmi újabb szerepet vállalni a ballonos közösségben, inkább búcsúajándéknak szánom ezt a projektet sok sikert kívánva az utódoknak.

A pozitív visszajelzések reményében indítom útjára ezt a felhívást a kezdeményezés támogatására.

Üdvözlettel: Sós Mihály

Szekszárd, 2015. december 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük