Levélváltások a 2008.03.01-i Szakbizottsági Értekezletről

Megkaptuk az engedélyeket a levélváltások publikálására. Itt vannak a levelek kronológiai sorrendben!

Újabb levél érkezett!

A továbbiakban itt jelezzük az utolsó levél megjelenésének dátumát:

2008.03.26.

 

 1. 03. 06. ballon.hu Hírlevél

Sziasztok!

 1. március 1-én, szombaton szakbizottsági ülés volt, ahol a magyar gyártású ballonok és a magyar ballongyártók helyzetének megoldása lett volna a legfontosabb napirendi téma. A hagyományoknak megfelelően a kérdést előkészítetlenül, a megfelelő információk hiányában és a több, nyilatkozni képes vagy érintett személy jelenléte nélkül került a ballonosok elé.A probléma onnan ered, hogy a 2004. május 1-i EU csatlakozásunk előtt a magyar légügy nem lett a tagja az EASA-nak (Európai Repülésbiztonsági Ügynökség) és azóta sem sikerült elérni, hogy a szervezet auditálja, elfogadja a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságát. Ezért a légügynek nincs jogosítványa kiadni olyan dokumentumokat sem, amit más országok hatóságainak van (pl. Cseh Köztársaság vagy Románia is). Ezért nem adhat ki több repülési engedélyt a magyar gyártású ballonokra. Akinek jelenleg van, az addig érvényes ameddig, utána nem tudni mi lesz.
  Miért? Mert a magyar gyártású ballonoknak nincs európai típusengedélye és 14 típus (változat) van forgalomban.
  A gyártóknak eddig a légügy előírásainak kellett megfelelni, de ma már az EASA előírásainak kellene. Normális országokban a gyártók a helyi légügyön keresztül tartják a kapcsolatot az EASA-val, de ugye a mi légügyünket nem auditálták. Így a gyártóknak közvetlenül az EASA-hoz kell fordulni a gyártási jogért és a típusengedélyekért. Igen, de több olyan ballon is van Magyarországon, aminek a gyártója már nem is létezik vagy a gyártó már nem készít hőlégballonokat.
  A 10 órakor kezdődött ülésre – egyéb elfoglaltságai miatt – fél egy körül megérkezett a légügy képviseletében Martinecz Endre, aki vázolta a helyzetet. Javasolta, hogy a gyártók hozzanak létre egy DOA (Design Organisation Approval) szervezetett, aki közvetlenül felveheti az EASA-val a kapcsolatot és járjanak el az ügyben. Arra kérdésre, hogy a szervezet megalakításának, a gyártási és típusengedélyek megszerzésének mekkora a költsége nem tudott válaszolni és nem is tudott megnevezni olyan személyt, aki tudna. (Néhány példa az EASA „árlistájából”: a DOA elfogadtatása 6500 EUR, egy új típusengedély kiadása 6500 EUR, gyártási engedély közvetlenül az EASA-tól 9000 EUR és ehhez jönnek még az éves fenntartási díjak is. (Ha a légügy auditációját elfogadták volna, akkor ők adhatnák ki a gyártási engedélyt.)
  Az ülés egyetlen érdemi bejelentése az volt, hogy a Notheisz Ballon Kft. felveszi a kapcsolatot az EASA-val, az engedélyek beszerzésének érdekében. Nem volt szó a hétvégén megrendezésre kerülő FAI Ballonos Szakbizottsági ülésről, ahol a magyar ballonosok véleményét tükrözve kellene szavazni a képviselőnknek. Nem beszélve arról, hogy itt fog eldőlni Debrecen 2010-es VB pályázata is.

  Üdvözlettel:
  Pálhegyi Zoltán

 

 1. 03. 07. Szűcs Sándor, a Sup-Air Ballon Egyesület elnökének válasza:

Sziasztok!

Tisztelt Pálhegyi Zoltán!

Tájékoztatni csak hitelesen érdemes, mert ha nem így teszel Pálhegyi Zoltán akkor tovább súlyosbítod a ballonosok  amúgy is bizonytalan helyzetét.
Az a sajátos stílus, azok a sommás megállapítások, amellyel megosztod gondolataidat a többiekkel, támadva a Légügy képviselőjét, a szakbizottsági ülés szervezőit valószínűleg a mi érdekeinket szolgálják, csak mi nem tudjuk.

A ballonos ülés kezdési időpontjával azonos időpontra lett meghirdetve az UL szövetség gyűlése is Budaörsön, ahol Martinecz Endre szintén meghívott volt.
Ugye nem várjuk el tőle, hogy egyszerre két helyen legyen?

A nyilvántartásba vett 30 klub képviselői közül 21 volt jelen, köztük a még létező négy, ballont vagy annak tartozékait gyártó szervezet küldöttje, s bár később, de megjelent a Légügy képviselője is. Kit vártunk még?
Egy napirendi pont volt, – számunkra jelenleg a legfontosabb – a magyar gyártású ballonok további sorsa.

A kezdés utáni fél órában azt taglaltuk, hogy a Notheisz Toncsinál megjelent 4 fő EASA képviselő, a Légügy képviselőinek társaságában, miért nem auditálta a gyártót.
Ehhez képest érdekes megállapítást tettél, miszerint „Az ülés egyetlen érdemi bejelentése az volt, hogy a Notheisz Ballon Kft. felveszi a kapcsolatot az EASA-val, az engedélyek beszerzésének érdekében.”

Szerinted az nem volt érdemi bejelentés, hogy a második fél órában a következőkről beszéltem? –  A Doa szervezet a megalakulás fázisában van képviselője Vona István tevezőmérnök, kapcsolattartó Punka György…………………. mivel minden ballont képviselni kell, azokat is amelyeket ma már nem létező, vagy nem gyártó szervezet készített ……. összefogásra lenne szükség. ( anyagira is )

A Légügyet nem akarom én sem felmenteni, de a kialakult helyzetre nem látom jó megoldásnak az első generációs, 20 éves külföldi ballonok megvásárlását.
Gondolod, hogy ez kisegítene minket a bajból? – talán a kiszakadt ballonokat a kis háromlábú székeden ülve varrogatnád? – vagy az autóddal kiszállítanád őket Brnoba kupola felső harmad cserére? – és kiviszed majd a mieinket is vagy azt vigyük mi?
Itthon vizsgáztatod majd az RSZ típusú ballont vagy kint?
Azt gondolom, hogy sokkal többre mennénk, ha a tudásodat a magyar ballonok/ballonosok érdekében hasznosítanád és valószínű, hogy Te is többre jutnál velünk.

Visszatérve a szakághoz, az utolsó és egyben legfontosabb bejelentés Toncsitól származik és ez így szólt: „ Én megalakítom a saját DOA szervezetemet, szevasztok.”

Ezúton is szeretném felhívni azon ballon tulajdonosok figyelmét, akik RSZ (Repülőgépes Szolgálat ), SCB ( Sós Ballon ) vagy Sup-AIR típusú ballonnal rendelkeznek, jelentkezzenek a supair@t-online.hu címen ballonjaik képviseletének ügyében.

A személyeskedésért elnézést,

Üdvözlettel:
Szűcs Sándor

 

 1. 03. 11. Pálhegyi Zoltán válasza:

Szervusz Sándor!

Elnézést, hogy csak most válaszolok, de eddig nem volt rá időm.
Szeretnélek tájékoztatni, hogy a ballon.hu weboldal az én tulajdonom és én szerkesztem. Hírlevelet megrendelni nálam csak pénzért lehet, mint más portáloknál is. Olyan levelet pedig nem teszek közzé, ami velem kapcsolatban személyeskedő és nincs semmilyen információ értéke, de válaszolok a felvetéseidre.
Kiket hiányoltam az ülésről? Martineczet időben, mert a szakbizottság vezetőinek időben kellett volna tájékozódni arról, hogy milyen programja van. Nem volt ott Ormai és Punka sem. Ők is érintettek. Mit hiányoltam az ülésről? Az előkészítést, információgyűjtést.
Nem tartom érdemi információknak azt sem, hogy egy gyártó a ballonok tulajdonosaira akarja ráterhelni a költségeit. Ha veszel egy autót, akkor később fizetsz a gyártónak bármit azért, mert neki egy új engedélyt kell beszereznie?
Nincs háromlábú székem és nem varrogatok semmit. Ellenben van mögöttem egy minden engedéllyel rendelkező gyár, akik fejlesztenek és gyártanak ballonanyagot, kosarakat, égőket, kupolákat és egyéb kiegészítőket. Eddig 600 ballont készítettek, ebből csak tavaly közel 100-t.

Üdvözlettel:
Pálhegyi Zoltán

 

 1. 03. 15. Szűcs Sándor vlasza:

Szia Zoltán!

Próbálom újra elmondani röviden, magyarul címszavakban:

Punka György

Több mint egy éve nyugdíjas! Az utolsó ténykedése a Légügyön az volt, hogy kérvényezte beíratásukat EASA audit tanfolyamra, amit pénz hiányában elutasítottak.

Gyártó felelőssége

Maradjunk a Te példádnál: vettél egy Fordot, a gyár megszűnt, csak akkor tudod tovább használni, ha fizetsz érte együtt a többi társaddal. Szerinted a Mitsubishi kifizeti helyetted. Érdekes, hogy 26 ballon tulajdonosa megértette, Te akinek egy sincs nem.

Háromlábú szék és varrás

Ha sikerül megszüntetni a hazai műhelyeket ez vár ránk.

Fizetős hírportál

Amin fizetés ellenében sem lehet megjelentetni olyat, ami Téged érint. Arra kérlek, hogy a legközelebbi hírleveledet, ami a hazai ballonozásról kialakított magánvéleményedet tükrözi, akkor küldjed el a címünkre, ha túl vagy a húsz repült órán és az első ballon legyártásán. Talán akkor lesz közös témánk.A magánvélemény nélküli elfogulatlan tájékoztatás jöhet.

Üdvözlettel:
Szűcs Sándor

 

 1. 03. 26. Pálhegyi zoltán válasza:

Szervusz Sándor!

Ma láttam a www.holegballon.hu oldalon, hogy oda írsz nekem levelet. Ha nekem címzel valamit, akkor azt nekem küldd el, légy szíves! A leveledre nem tudok mit reagálni, mert „röviden, magyarul” írsz, de …
Az oldal szerkesztőjétől kérném, ha közzétesz egy levelet és a megszólított láthatóan nincs címzettek között, akkor győződjön meg, hogy a megszólított tud-e róla!

Üdvözlettel:
Pálhegyi Zoltán

(szerkesztői megjegyzés: a www.holegballon.hu nem küld hírleveleket, azok az információk, amik az info@holegballon.hu e-mail címre érkeznek, cenzúrázatlanul (természetesen a jóízlés határáig) a Hírek rovatban olvashatók függetlenül attól, az információ még kinek, mikor, hova lett elküldve. Javasoljuk a honlap gyakrabban történő olvasását!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük