A METEOROLÓGIA ÉS AZ ÁLTALÁNOS REPÜLÉS

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiáról szóló előadás-sorozatot, azaz nyílt szakmai Fórumot szervez – a Közlekedésbiztonsági Szervezet tájékoztatása

 

Kedves Sportrepülők, kedves Repülés-barátok, tisztelt Mindenki, aki a repülést akár sportként, akár magánemberként, akár hivatásként űzi!

Az elmúlt évek során szokássá vált, hogy a Polgári Légiközlekedés-biztonsági Szervezet lehetőleg az éppen legaktuálisabb repülő-téma gondjait-sikereit, jelenét és jövőjét egy nyílt szakmai fórum keretében az érintettek elé tárja, a megvitatásra is módot nyújtva.

Most, hogy a PoLéBiSz átalakult KBSZ-é, (azaz: Polgári Légiközlekedés-biztonsági Szervezetből a vasút és a hajózás eseményeinek vizsgálatát is felvállalva Közlekedésbiztonsági Szervezetté vált), ezt a szokását továbbra is meg kívánja tartani. Különösen jó alkalmat kínál erre az a felajánlás, melyet az OMSZ repülésmeteorológiával foglalkozó osztályát vezető, általunk jól ismert és nagyra becsült  osztályvezetőnőjétől, Sándor Valikától kaptunk. Ő az OMSZ szakértő munkatársainak bevonásával az alábbi előadásokat kínálja:

Az OMSz felépítése, gazdasági háttere, a repülésmeteorológiai szolgálat helyzete Meteorológiai mérések, megfigyelések (felszíni, magaslégköri, műhold, RADAR, windprofiler, villám Hogyan készül az előrejelzés? Nowcasting, veszélyjelzés Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál készülő repülésmeteorológiai előrejelzések, produktumok, az ezekhez való hozzáférés Repülésre veszélyes időjárási jelenségek Magyarországon és Közép-Európában (köd, St, gravitációs hullámok, rotor, zivatar, helyi szelek, az orográfia hatása, hó, jegesedés, szélnyírás) Zivatarok, szupercellák, tornádók A szélnyírás és mi az előadások dolgában elsősorban a lehetőség közhírré tételében vagyunk csak illetékesek. Mivel a tapasztalatokból úgy tűnt, hogy igazán a kisgépesek azok, akik ebben a repülő ember életét meghatározó örökzöld topic ismeretében érdekeltek, ezért a nyílt szakmai fórum az alábbi címet viselné:

A METEOROLÓGIA ÉS AZ ÁLTALÁNOS REPÜLÉS

és az előadások irányultsága is  a General Aviation felé mutatna.

Az előadásokra az OMSZ épület előadó termében

(Budapest, II. Kitaibel Pál u. 1.)

2006. április 7-én, 15.00 órai kezdettel

kerülne sor, és a teljes program mintegy 4 órán át tartana.

Valika azt is felajánlotta, hogy ő az érdeklődőkkel tenne egy látogatást az előrejelző szolgálat munkatermében.

Mi arra kérjük Önöket, hogy amennyiben a részvétel szándékukban áll, bennünket erről e-mailben tájékoztatni szíveskedjenek (ordody.marton@kbsz.hu)

Ordódy Márton

balesetvizsgáló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük