Hőlégballonnal az óceán felett

Harmadik nekifutásra sikert aratott és hétfő este épségben ért földet az északnyugat-angliai Blackpool kikötővárosban David Hempleman-Adams felfedező, aki a világon elsőként szelte át egyedül, régi stílusú, vesszőkosaras, nyitott hőlégballonban az Atlanti-óceánt.

A 46 éves felfedező korábban minden egyes földrész legmagasabb hegycsúcsát megmászta, és elgyalogolt mindkét sarkvidékre. A nyughatatlan kalandor legújabb, transzatlanti vállalkozása nem ment simán. Szűkös, 1,5×2,1 méteres kosarában 84 órát fagyoskodott a kanadai New Brunswicktól Lancashire-ig terjedő úton, és természetesen nem hajthatta álomra a fejét. A rekorddöngető repülés során komoly veszélybe került és „reszketett a félelemtől”, amikor egy Concorde repülőgéptől két hangrobbanás érte, melyek következtében hőlégballonja hirtelen jelentősen vesztett magasságából. És ez még nem volt minden: az utazás utolsó óráiban, már az Ír-tenger fölött, több mint 4200 méteres magasságban hózáporba került. Maga a földet érés sem nélkülözte az izgalmakat. Ahelyett, hogy látványosan, a közismert Blackpool Tower közelében, a tengerparton landolt volna, a szél beljebb sodorta, és végül, szerencsésen megúszva lakóházak és villanyvezetékek érintésének kockázatát, a ballon egy mezőre „csapódott be”, majd némi ugrándozás után egy tehéncsordától néhány méterre állt meg.

Az első két nekifutással ellentétben a háromgyermekes Hempleman-Adams ezúttal diszkréten kezelte expedícióját, és a közvélemény már csak közvetlenül a földre szállás előtt értesült az eseményről. A felfedező célja az volt, hogy „a Jules Verne-korszak óvilági hangulatát felelevenítve, alacsony költségű, minden felhajtást nélkülöző kísérletet hajtson végre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük